Na tegye fel a kezét, aki kávéval indítja a reggelt. Kotyogós, ugye? Vagy talán valami fancy örlős? Esetleg kapszulás, mert George Clooney is azt issza? Mi lenne, ha ajánlanánk egy igazán hipszter alternatívát, ami ráadásul költséghatékony is? Nincs nagy divatja hazánkban, pedig a jól elkészített French Press kávé, ugyanolyan kielégítő tud lenni, mint népszerű társai. Az viszont nagyon nem mindegy, hogyan készítjük el az ébresztő levünket.

Nem először és valószínűleg nem is utoljára a világtörténelemben, a French Press sem annak indult, aminek a feltalálója szánta. 1923-ban az olasz, Ugo Paolini szabalmazott paradicsom elválasztó ketyeréjének ötlete mentén kezdte el kidolgozni a préselős-szűrős módszert alkalmazó kávéfőzőt. 6 évvel később, két olasz honfitársával közösen pedig elő is álltak a French Press szabadalmával.

Na de, mire van szükségünk egy ütős French Press kávéhoz? Vízforralóra, közepesen darált kávéra, mérőedényre vagy mérlegre és egy French Press kávéfőzőre, nyilvánvalóan.

Kezdetként pusztán melegítési célzattal forró vizet öntünk a French Press-be, majd miután az üveg felvette a víz hőmérsékletét kiöntjük a vizet, és ízlés szerint 30-40 gramm őrleménnyel helyettesítjük. 90-95 fokkal leöntjük a darált kávét, majd alaposan elkeverjük a kávés forróvizet. Ezután 4 percig állni hagyjuk a keveréket, majd a lényegi része következik a folyamatnak. Lassan lenyomjuk a szűrőt, ügyelve arra, hogy ne kavarodjon fel a kávé. Ismét állni hagyjuk, majd kitöltjük.

Egyáltalán nem bonyolult, gyakorlatilag minimális a költsége és ha ügyelünk a folyamatok megfelelő sorrendjére, igazán markáns kávéélménnyel lephetjük meg magunkat.

Van azonban még egy érvünk a French Press kávéfőző mellett! Mégpedig, hogy nem csak kávét főzhetünk vele. Ha rajongunk a leveles, vagy szálas teafüvekért, akkor a French Press főzőnket is használhatjuk az elkészítéshez. Az teafőzés során azonban figyelnünk kell, hogy ne hagyjuk sokáig állni a füvet a főző alján, különben gyorsan kesernyés lesz az íze.