A festés az egyik legrégebbi művészeti ág, hiszen megelőzi az első civilizáció kialakulását is. Az egyik legrégibb ismert festmény mintegy 32000 éve keletkezett. Persze, ezeket még az ősemberek készítették az ujjukkal, botokkal, és nem is voltak annyira komplettek, mint Leonardo Da Vinci művei, mindenesetre azt biztosan állíthatjuk, hogy a festés valóban ősrégi önkifejezési mód.

Napjainkban olyan széles eszközpaletta áll rendelkezésünkre, hogy alig tudunk választani. Jelen írásunk célja, hogy segítséget nyújtsunk a „varázspálca”, avagy a megfelelő ecset kiválasztásában.

Az ecset részei

Egy ecsetnek 3 része van: nyél, fémpánt és sörte. A nyél általában fából vagy műanyagból készül, ergonomikus kialakítású, könnyű tartani és dolgozni vele. Ecset vásárlásakor a nyél hossza egyéni preferencia alapján kerül kiválasztásra: ha közel szeretünk hajolni a hordozófelülethez (vászon, papír stb.), akkor rövidebb nyelű ecsetet válasszunk, ha pedig messziről szeretjük szemlélni a művünket, akkor a hosszabb nyelű ecset a jó választás.

A fémpánt szerepe, hogy a sörtét a megfelelő formában tartsa, és a nyélhez rögzítse. Az ecseteken általában fel van tűntetve, hogy milyen méretű, azonban ezzel vigyázzunk, mert gyártónként eltérő lehet. Ez a szám általában a fémpánt mm-ben mért szélességét mutatja. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az ecsetek világában nem a méret, hanem a forma a lényeg.

A sörte készülhet természetes vagy szintetikus anyagból. A döntés itt is ízlés kérdése: sok szakértő a természetes alapanyagú sörtét szereti, de ugyanennyien választják a szintetikus kivitelezésűt is. A természetes sörte általában állatszőrből készül. Találkozhatunk teve, ló, mókus, ökör vagy kecske szőrből készült ecsetekkel, de a legpuhább a coboly szőrből készült sörte. Az állatszőr ecsetek drágábbak, azonban tartósabbak.

A szintetikus ecsetek nylonból vagy poliészterből készülnek, általában olcsóbbak, viszont élettartamuk – főleg ha nem gondozzuk lelkiismeretesen – rövidebb lehet. Sok szakértő azonban azért szereti a szintetikus sörtéjű ecsetet, mert ellenállóbb a festékekben található kémiai anyagokkal szemben. Mindemellett pedig gyakran találkozhatunk vegyes – állati és szintetikus – sörtéjű ecsetekkel is.

Melyiket válasszam?

Kerek fejű ecset / körecset

Ez az egyik legalapvetőbb ecsettípus. A sörték körben vannak elrendezve, a végén hegyesebb kialakítású, alul pedig vastagabb. Formájának köszönhetően alkalmas vékonyabb és vastagabb vonalak húzására is attól függően, hogy milyen erősen nyomjuk a felületre. Ez a típus kiválóan alkalmas íves területek kitöltésére.

Lapos ecset

A lapos ecseteknél a sörték egy vonalban vannak elrendezve, végük egyenesen van vágva. Ez a típus vastagabb vonalak festéséhez alkalmas, valamint nagyobb területek és szögletes ívek kitöltésére. Amennyiben az ecset élével festünk, úgy vékonyabb vonalak húzására is megfelelő választás.

Lapos, ferdén vágott ecset / vágott szélű lapos ecset

Ennek az ecsetnek a kialakítása hasonló a lapos ecsetéhez, azonban a szálak ferdén vannak vágva. Ennek eredményeként remekül festhetünk vele sarkokat, szögeket, és kontúr mellett is jól vezethető. Nagyobb felületek egyenletes festésére javasoljuk.

Ovális ecset / macskanyelv ecset

Ez az ecsettípus a jellegzetes formájáról kapta a nevét. A sörték egyenes vonalban vannak elrendezve – ahogyan a lapos ecsetnél is -, a szálak pedig ívesen vannak vágva. Ezzel az ecsettel leggyakrabban nagyobb mennyiségű festéket viszünk fel, rövid és gyors mozdulatokkal. Kerek területek kitöltésére jó választás, valamint segítségével akár 2 mozdulattal tudunk kör alakot festeni. Ráadásul színátmenet festéséhez, részletek egybe dolgozásához is választhatjuk.

Vékony ecset

Alapvetően kerek fejű ecset, méretéből fakadóan lett speciális kategória. Rendkívül kevés sörte alkotja, így igazán vékony vonalak húzására, valamint apró részletek kidolgozására alkalmas. A vékony ecseteknél megkülönböztetünk kontúrozó- és ágfestő / betűíró típusokat. Előbbi vékony vonalak, precíz munkák kivitelezésére megfelelő, sörtéje rövid. Utóbbi pedig hosszú sörtével rendelkezik, melyet a tökéletes eredmény érdekében a feléig mártsunk a festékbe, így szép íves vonalakat tudunk készíteni.

Legyező ecset

Ennek az ecsetnek a sörtéi egyenes sorban, legyező formában vannak rendezve. Segítségével élethű lombokat, szirmokat, leveleket festhetünk, puhíthatjuk a festményünk széleit, valamint egybedolgozhatjuk a részleteket.

Az ecsetek gondozása

Ahhoz, hogy ezek a varázspálcák hosszúéletűek legyenek, fontos, hogy odafigyeljünk a gondozásukra is. Íme néhány tipp, amivel sokáig használhatjuk ecseteinket:

 • Tisztítás menete:
  • Miután végeztünk a festéssel egy papírtörlő vagy törölköző segítségével távolítsuk el a felesleges festéket és vizet az ecsetről.
  • Langyos vízzel mossuk át, ezáltal kimossuk a maradék festéket.
  • Szappannal mossuk át, de vegyük figyelembe, hogy a folyékony szappan erre nem alkalmas, mert károsítja a sörtéket. Természetesen választhatunk szakszerű tisztítószert is.
  • Öblítsük le és vízszintesen szárítsuk. Ez utóbbi azért fontos, mert ha sörtével felfele állítva szárítjuk az ecsetet, akkor a víz ráfolyik a nyélre, ami megszívja magát, feldagad, így kitágítja a fémpántot. Miután a nyél kiszárad, összemegy, így a fémpánt már nem szorul rá, avagy könnyen leeshet és a sörték is kihullhatnak.
 • Fontos, hogy ne hagyjuk az ecsetet vízben ázni! Hogy miért?
  • Mert ilyenkor a sörtére terhelődik az ecset súlya, ezáltal torzul a sörte formája.
  • Mert a nyél lakkozása beleoldódik a vízbe, ezáltal károsítja a sörtét.

Tuti tippek – főleg kezdőknek

 • Ha bizonytalanok vagyunk, először 1 kör- és 1 laposecsetet válasszunk, vagy olyan szettet, amely többféle kivitelt tartalmaz.
 • Minél dúsabb a sörte, annál több festéket vesz fel.
 • Vásárláskor hajtsuk vissza a szálakat, és nézzük meg, milyen gyorsan és mennyire pontosan veszi vissza eredeti formáját – ebből megállapíthatjuk a minőségét.
 • Válasszunk mindig eggyel nagyobb méretet, mert a nagyobb ecset több vizet hordoz, így ritkábban kell mártogatni, avagy egyenletesebb lesz a víz-festék aránya.

Ha meghoztuk a kedved a festéshez, ne feledd, nálunk palettákat, vásznakat és festőállványokat is találsz.