Gautama Sziddhárta, vagyis Buddha, az ókori bölcs, a buddhizmus meghatározó alakja, akinek történetei bejárták az egész világot. A buddha szó eredeti jelentése a szanszkrit budh igegyökből származik, jelentése a felébredett, átvitt értelemben a megvilágosult. A buddhizmusban használt terminológia szerint megkülönböztetjük a történelmi Buddhát, a buddháktól, ugyanis utóbbiak megvilágosodott lények, s számuk végtelen.

A Buddha szobor korunk egyik legnépszerűbb dekorációs eleme, mely dekoratív jellege mellett nyugalmat és harmóniát áraszt, békét csempész lakásunkba. Sokan azonban nem tudják, hogy milyen komoly szabályrendszer szerint helyezhetjük el a megvásárolt lakásdekorációt. Talán a legfontosabb, hogy semmiképp ne helyezzük el a szobrot a földre, vagy piszkos felületre. A tiszteletlenség mellett, sokat elárul a tulajdonos ízlésvilágáról, ha a legmegfelelőbb kihelyezési helynek a koszos konyhapadlót véli. A legideálisabb, ha a nappaliban rakjuk ki a szobrot úgy, hogy a bejárati ajtó felé nézzen, ezzel a pozitív energiákat bent, a negatívakat pedig kint tartva.

Na de az se mindegy, hogy milyen Buddha szobrot választunk a helyiség ékévé. Fontos tudni, hogy minden Buddhaformának meg vannak a jellegzetes ábrázolási módjai. A könnyebb választás érdekében bemutatjuk a legnépszerűbb, legismertebb Buddha szobrokat, azon jellemvonásaival együtt.

Amitabha Buddha

Ékszerek nélküli vörös Buddha, egyenlő a tökéletes csenddel és megnyugvással. Segít legyőzni a haláltól való félelmet, kedvességet és bölcsességet hoz otthonunkba, emellett pedig tökéletes a mély megnyugvást adó meditációkhoz.

Sakhyamuni Buddha

Jellegzetessége, hogy jobb kezét a földhöz érinti. Ez a pillanat hivatott bemutatni a történelmi Buddha Bódhi fa alatti megvilágosulását. A szobor a béke megtestesítője, így minden meditációhoz javasolt.

Áldó Buddha

Előre tartott tenyérrel szokás ábrázolni, mely valójában nem is az áldást, hanem inkább a félelemnélküliséget mutatja be. Távol tart minden zavarót, érzelmeket, gondolatokat, a nemtudást.

Gyógyító Buddha

Bal kezében gyógyító nektárral teli tálat tart, míg jobb kezében egy aruna ág lengedezik. Az aruna ág a buddhizmus szerint minden betegség univerzális ellenszere. Nem csak a fizikai tüneteket, de a tudati mérgeket és zavaró érzelmeket is eltávolítja. Kihelyezésével hozzájuthatunk ezekhez a gyógyító energiákhoz.

Fekvő Buddha

Oroszlántartásban ábrázolja a történelmi Buddhát, mielőtt tudata a parinirvánába távozott. A parinirvána kifejezést olyanokra lehet használni, akik már életük során eljutottak a nirvánába, így az előbbi egyfajta tökéletes kialvást jelent. A szobor a megtartó energiát, a békét, a bölcsességet, az örökkévalóságot mutatja be.

Azoknak, akik nem csak dísztárgyként tekintenek ezekre a szobrokra érdemes mélyrehatóbban foglalkozni a buddhizmussal, így a Buddha szobrok jelentésével és pontos hatásukkal.

Forrás: https://karmaguru.hu/buddha-szobrok-jelentesei