Vannak elengedhetetlen részei az ünnepi asztalnak. Ez persze háztartásonként eltérő lehet, de szinte biztosan látunk minden asztalon egy adag mákos vagy diós bejglit. Főleg mióta diétás változatban, tönkölybúzából vagy éppen csökkentett szénhidráttartalmú változatot is készítenek. Az eredeti recept szerint a diós bejglit a rontások ellen szokás fogyasztani, míg a mákos bőséget hoz a családnak. A két eredeti íz mellett, mostanság a gesztenyés, meggyes és aszalt szilvás, illetve a vegyes bejglik is elérhetők a boltok polcain.

A bejgli történetének kezdetéig a 14. századig kell visszamennünk, Szilézia vidékére. A sütemény neve a német beugen, vagyis meghajlít igéből származik, mely a formájára és elkészítésére utal. A 19. században, mikor német hatásra, Magyarországon is elkezdték ünnepelni a karácsonyt, a bejgli osztrák közvetítéssel érkezett meg hazánkba.

A bejglikészítés egész napos program volt, a tölteléket maguk törték és őrölték, de a család legkisebb tagjai is örömmel segítettek a folyamatban. A tökéletes bejglit márványos, kissé repedezett, fényes kéreg borítja, melyet akkor érünk el, ha sütés előtt egy egész tojást két tojás sárgájával felverve bekenjünk a kalácsok tetejét.

Hagyományteremtő céllal 2020. novemberében tartják Magyarországon az első az „Év Bejglije” versenyt, melyen három különböző kategóriában mérhetik össze tudásukat hazánk legjobb bejglikészítői. A hagyományos diós és mákos bejgli mellett ínyenc kategóriában is lehet indulni, ha valaki szeretné felfedni a publikum előtt az évtizedes családi recept titkait. Minden további információ a versenyről és a nevezés részleteiről megtalálható a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének oldalán: https://www.cukraszat.net/hirek-informaciok/485-ev-bejglije-verseny-2020