A különböző hobbitechnikák között kiemelkedő az ékszerkészítés, hiszen szinte bármilyen alapanyagot felhasználhatunk a tollaktól a gyöngyökig – csak a képzelőerőnk szabhat határt. Ám mielőtt fejest ugranánk, fontos megismerni azokat a szerszámokat, melyek a legjobb barátaink lesznek az alkotás során. Összegyűjtöttük azt az 5 szerszám típust, amit mindenképp javasolt beszerezni, hiszen az egyes alkatrészek csípését, hajlítását vagy épp lapítását ezen eszközök segítségével tudjuk megvalósítani.

Harapófogó

A harapófogó, vagy más néven homlokcsípő fogó segítségével acél és vas drótot is tudunk vágni. A fejkialakításának köszönhetően akár a nehezebben hozzáférhető részeket is könnyedén elérhetjük. A harapófogó hátránya azonban, hogy hegyesen csípi el a drótot, így a finom ékszerkészítés során oda kell figyelni ezen tulajdonságára.

Csípőfogó

A csípőfogó, ezen belül az oldalcsípő fogó alapfelszerelésnek számít hobbi területen (is), hiszen a kezdők és profik számára is könnyű a használata, és az általános dolgokat (drót, fém) is elcsípi. A kerekebb fejű oldalcsípő fogó kifejezetten általános célra alkalmazható, így akár még az otthoni bütykölésekhez is felhasználhatjuk.

Kombinált fogó

A kombinált fogó is egy olyan eszköz, amelyet az ékszerkészítésen túl is remekül tudunk hasznosítani. Ahogyan a neve is mutatja, a kombinált fogó több funkciót is ellát, így kiváló választás kezdők számára. A recés belső rész segítségével könnyedén foghatunk és tarthatunk elemeket, melyek például túl aprók ahhoz, hogy ujjal fogjuk. A nyélhez közelebbi „pengés” résszel drótot is tudunk vágni, valamint a kombinált fogó segítségével hajlítani és préselni (összenyomni) is tudunk. Utóbbi esetén azonban tartsuk szem előtt, hogy a recés részek nyomot hagyhatnak a felületen, így érzékeny elemek összenyomásakor helyezzünk egy védőtextilt a felületre. A finomabb / kisebb elemekhez pedig hegyesfejű kombinált fogót javaslunk.

Hajlított fejű fogó

A hajlított fejű fogó, avagy hajlított telefonfogó segítségével kedvünk szerint formálhatjuk, hajthatjuk a különböző vastagságú drótokat, szerelékeket. Előnyös tulajdonságát a sima felületének köszönheti, hiszen így sérülés nélkül, kiválóan lehet összeilleszteni az alkatrészeket. Ráadásul szerelőkarikák nyitására is alkalmas.

Reszelők

Kevesen gondolnák, de a reszelőket nem csupán a fa megmunkálása során használhatjuk. A finom felületű reszelők segítségével a hegyesen elvágott drótokat finomíthatjuk, de alkalmasak tisztításra, simításra, sorjázásra, valamint az élek letörésére is. Reszelő vásárlásakor fontos tisztában lenni azzal, hogy milyen célra szeretnénk az eszközt használni, hiszen a durva felületen a finom reszelők könnyebben elkophatnak.

Ha az eszközök megvannak, akkor nincs más hátra, mint belevetni magunkat ebbe a remek hobbiba.