Ma már természetesnek vesszük és egy automatizált mozdulattal csukjuk össze esernyőnket, hogy ismét táskánk aljára száműzzük. Megdöbbentően régre kell visszautaznunk ahhoz, hogy az első összecsukható esernyő feltalálásáról szóló szabadalmakat felleljük. Több forrás is az 1920-as években tevékenykedő Hans Hauptot tekinti az összecsukható esernyő atyjának, azonban ő csak 1928-ban szabadalmaztatta modelljét. 5 évvel korábban egy magyar testvérpár, Balogh Károly és Kálmán azonban már levédette zsebesernyős ötletét.

Az idősebb testvér, Károly 1881-ben született, Ostffyasszonyfán, s géplakatosként tanult. Fivére, Kálmán tőle tanulta ki a szakmát. Műhelyüket, mely egyfajta laboratóriumként is működött, 1920-ban alapították. Szakmájuk mellett ugyanis, különböző találmányokon dolgoztak. Ezek egyike volt a zsebernyő, melynek szabadalmi kérelmét már 1921-ben egy számla hátuljára nyomták, azonban a végleges királyi szabadalmat csak 1923-ban nyerte el. Eszerint találmányuk szabadalmi védettséget kapott Ausztriában, Németországban, Belgiumban, Franciaországban és Lengyelországban.

A gyártásra Uraiújfalván került sor, s innen indult világhódító útjára Baloghék találmánya, ezzel egyidejűleg pedig a feltalálók neve homályba merült.

Forrás: https://ng.hu/kultura/2020/09/16/az-osszecsukhato-ernyo-tortenete-egy-kis-magyar-faluban-kezdodott/