Vannak ötletek, amelyek már szárbaszökkenéskor sikerre vannak ítélve. Gin & Tonic, Oreo & Milka, Rum & Kóla, Vodka & Szóda, nem megfeledkezve a Jager Sörről.

Jelen történetünk főszereplője, egy hasonlóan emblematikus kombináció, az Ír kávé. A „feltaláló” egy bizonyos Joe Sheridan, aki az 1942-ben egy újonnan nyílt Foynes-i étteremben dolgozott séfként. Foynes, még ír mércével mérve is cudar helynek számított, ellenben a tökéletes lokációjának köszönhetően az 1940-es évekre az ottani reptér vált az Európát és Amerikát összekötő légikikötővé. Az időjárás gyakorta késztette a felszállni próbáló pilótákat visszafordulásra, így a helyiek specializálódtak a városban ragadt ó-celebek és politikusok ellátására. Joe Sheriden pedig a kiadott ukászt követve pozitív képet festett Írországról, mikor 1942-ben a megfáradt utasoknak erős hosszú kávét szolgált fel, ír whisky-vel, barnacukorral és tejszínhab toppinggal. A szervírozást pedig söröskupakokban oldotta meg. A barna sörre számító utasok meglepődtek a kesernyés kávéval keveredő selymes whisky ízén. Az egyik amerikai utas pedig feltette a 10 milliós kérdést: „Ez brazil kávé, ugye?” Hősünk nem jött zavarba, és lecsapta a labdát: „Nem, ez az Ír kávé!”

Sheridenék specialitásává vált a különleges koktél, azonban a világsiker, mint oly sokszor a történelem során, az Amerikai Álom keretein belül valósult meg. Az évtized második felében a repülőtér felújításra szorult, így Joe, batyujával a hátán nekivágott a nagyvilágnak, s San Franciscoban telepedett le. A népszerű Buena Vista Cafe, tökéletes helyszíne volt mesterművének népszerűsítésére, a többi pedig – ahogy mondani szokás – már történelem.

Az eredeti recept máig ki van akasztva a Foynes-i Flying Boat múzeumban, Sheridan portéja alatt. Kevés összetevője ellenére a tökéletes ír kávé elkészítéséhez precíz munka szükséges, a végeredménynek pedig úgy kell kinéznie, akár egy pohár Guiness-nek.

Kifejezetten fontos a felszolgálás mivoltja, aminek elengedhetlen része a megfelelő pohár.  Az Ír kávét jellegzetes, hőálló, talpas, füles pohárban szokásos felszolgálni a tökéletes ízélmény érdekében.

Forrás: shttps://olaszpresszo.hu/ir-kave/