A kreatív-hobby területen talán az egyik legnépszerűbb technika, mert könnyen elkészíthető, nem igényel különleges ügyességet és minden felületre lehet vele dolgozni.

Annak ellenére, hogy nem kell hozzá Salvador Dalí ügyességével és vizualitásával rendelkezni, csodálatos dolgokat lehet alkotni néhány óra alatt. A legfontosabb a szükséges előkészületek elvégzése. Elengedhetetlen kelléke a dekupázsnak az alap, amire dolgozni fogunk. Ahogy már fentebb említettük ez tulajdonképpen bármilyen üres felület lehet, de elsőre talán célszerű natúr fát, vagy esetleg valamilyen üvegtárgyat választani. Szükségünk lesz még dekupázs szalvétára, ragasztóra, fehér akril festékre, lapos- és szivacs ecsetre, továbbá vízbázisú lakkra. Manapság már léteznek kombinált ragasztólakkok, melyek segítségével megspórolhatunk néhány lépést.

Hobby termékmenedzserünk – a téma szakértőjeként – két különböző felületű alapra dolgozott. Szakértői véleménye szerint a jó dekupázsragasztó a siker alapja. Mindkét választott felület megmunkálása hasonlóan zajlott.

Először vékony rétegben felvitte az akrilfestéket a felületre, figyelve arra, hogy ecsetvonásai többnyire egyirányba húzódjanak.  Némi száradási időt hagyva, egy újabb réteget húzott.

A második réteg száradása alatt kivágta a szalvéta hasznosítani kívánt részeit. Fontos, hogy amennyiben rétegelt szalvétát választunk, úgy különítsük el egymástól a rétegeket, és csak a legfelsőt – amin a minta van – használjuk.

A felső réteget a felületre helyezte, majd a lapos ecset segítségével a dekupázs szalvéta belsejétől kifelé haladva elkente a ragasztót.

Száradás után a lakkréteg következett, melyet szintén a laposecsettel kent el, így ezt a ragasztás után érdemes alaposan elmosni. A legtökéletesebb eredményhez szükséges még egy ízben végrehajtani a lakkozást.

Ezen lépéseken felül minden további a képzelőerőnkre van bízva. Termékmenedzserünk a télies hatás érdekében némi glitterrel szórta meg az üvegbúrát.

Reméljük ez a néhány sor, illetve a profi dekupázsolónk munkája megadja a kellő lökést a technika elsajátításához!